Spreekbeurt

Veel leerlingen doen graag hun spreekbeurt over de dwarsfluit. Logisch natuurlijk: het is een prachtig instrument en je bespeelt het zelf. Je kunt dan behalve iets over je instrument te vertellen, de fluit ook “live” laten horen. Maar hoe begin je je spreekbeurt?

OPZOEKEN!

Allereerst: zoek zoveel mogelijk informatie op. Ga naar de bibliotheek en zoek naar een boek over de fluit. Daar zijn er niet zoveel van denk je? Jawel hoor maar zoek eens in een boek over het symfonieorkest! Ook daar vind je informatie over de dwarsfluit. Of kijk in een muziekencyclopedie.

INTERNET

Natuurlijk ga je ook zoeken op internet. Daar kun je ook heel veel vinden over de fluit. Maar pas op: ga niet zo maar iemand anders spreekbeurt overnemen. Je weet niet of dat een goede spreekbeurt was immers? Bovendien: je kunt het zelf! Kijk ook maar eens bij de links. Daar vind je veel linkjes naar dwarsfluitsites. Begin met iets te vertellen over de geschiedenis van de fluit. Niet iedereen weet waar en hoe de fluit ontstaan is. Waarom heet onze fluit eigenlijk “dwars”fluit? (Makkelijk…)

projectweek brief (Large)_small

 

 

 

 

 

FLUITFAMILIE

Vertel ook iets over de familie van de dwarsfluit. Behalve de gewone dwarsfluit heb je nl. ook nog de piccolo, altfluit en basfluit. Heb je mooie plaatjes om te laten zien? In het Nederlands Fluitorkest kun je alle leden van de fluitfamilie horen spelen, zelfs een contrabasfluit.

BEKENDE FLUITISTEN

Je kunt ook iets vertellen over een bekende fluitist zoals bijvoorbeeld Johann Joachim Quantz, een bekende fluitleraar en fluitenbouwer uit de 18e eeuw. Of over een bekende fluitist van tegenwoordig. Wel eens gehoord van James Galway? Of van de Nederlandse Eleonora Pameijer of Abbie de Quant.

LAAT MAAR HOREN!

Natuurlijk ga je ook een stukje voorspelen. Met een cd erbij klinkt het al gauw mooi, ook als je nog maar kort les hebt.

TOT SLOT….

Vaak wordt aan mij gevraagd of ik nog plaatjes heb. Natuurlijk heb ik wel het een en ander en ik wil je met alle plezier helpen als ik kan. Maaarrre… help het me dan nog wel even herinneren! Ik vergeet nog wel eens wat……..Als je me een mailtje stuurt, vergeet ik het niet en neem ik wat voor je mee naar de muziekschool.

Lees ook eens de scriptie van Larissa over de dwarsfluit!

Geef een antwoord